pilot-bewegingsvrijheid-verkerk-service-systemen-2

Op zoek naar geluksmomentjes


Eén van de doelstellingen van Woon- en Zorgcentrum ’t Kampje van Zorggroep De Vechtstreek is ultieme bewegingsvrijheid voor hun bewoners. Vaak is de ondersteuning van zorgtechnologie gewenst om dit doel te bereiken. Maar hoe kom je tot de juiste keuze van technologie, ga je gebruik maken van leefcirkels of smart sensoring? En wat is de impact op een woon- zorgcentrum als ze hun deuren openen? De zorgorganisatie doorliep onze meerdaagse Pilot Bewegingsvrijheid met verrassende nieuwe inzichten.

Gaan en staan waar je wilt
Het doel van de Pilot Bewegingsvrijheid is het inventariseren van bewoners- en medewerkersbehoeften en de toekomstige inzet van passende zorgtechnologie. Consultant Britte Luijkx heeft hierin een belangrijke rol van namens Verkerk Service Systemen: “Het is vrij makkelijk uitgelegd in de basis; de deuren van ’t Kampje zijn enkele dagen geopend. Onder onze begeleiding en die van de zorgmedewerkers kijken we goed wat er gebeurt. Op deze manier kunnen alle betrokkenen ervaren en zien wat bewegingsvrijheid met de bewoners doet. We geven de bewoners alle vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Bijzonder want in het pand waar woon- en zorgcentrum ’t Kampje is gevestigd, zit ook een openbare bibliotheek, een kapper en een vrijetijdsbestedingsruimte. Zowel de bewoners als de buurtgenoten komen dus veelvuldig met elkaar in aanraking. Dit soort uitdagingen ondervinden we onder andere met deze pilot.”

 

Een dergelijk traject is dus een belangrijke startmoment voor de uiteindelijke inzet van zorgtechnologie.

Meerdere deuren open
Britte Luijkx vervolgt: “We begonnen de eerste dag voorzichtig met één deur open. Zo kan iedereen wennen aan het idee. Het is niet alleen voor de zorgmedewerker een verandering. Ook de horecamedewerkers, gastvrouwen en andere medewerkers zijn hier onderdeel van. De verwachting bij een zorgorganisatie is vaak dat bewoners direct de benen nemen zodra een deur opent. Logisch, want het staat haaks op het huidige manier van werken. Maar onze ervaring leert dat dit niet het geval is. Na een vol ochtendprogramma die dag werd weinig gebruik gemaakt van de extra vrijheid. Een dag later stonden er meerdere deuren tegelijk open. En met succes. Het heerlijke weer en de ontstane vrijheid trok diverse bewoners naar buiten om te genieten. Op de laatste dag van de pilot werd vanuit de bewoners gevraagd wanneer de deur weer open ging. Dat zijn mooie momenten."

Analyse en adviesrapport
De geanalyseerde resultaten bespreken we met de zorgorganisatie en stellen gezamenlijk een adviesrapport op dat uiteindelijk leidt tot de passende keuze van zorgtechnologie. Jennifer van der Voort doorliep namens Zorggroep De Vechtstreek het hele traject met ons mee: “Een mooi proces om van dichtbij mee te maken. We doen het voor de bewoners en geven ze hiermee meer eigen regie en vrijheid. Het creëren van geluksmomentjes, dat is onze echte winst”.

Interesse in onze Pilot Bewegingsvrijheid die past bij jouw organisatie? We vertellen er graag alles over in een persoonlijk gesprek!

 

 

Terug naar Nieuws