kopie-van-header-blog-wat-gaat-vss-jou-in-2023-brengen-1232-x-400-px-1-

Circulair ondernemen begint met tijd vrij maken voor het ontwikkelen van groene ideeën. Verkerk in Zwijndrecht heeft zes collega's als Green Ambassadors aangesteld, waarvan Nico Bloem er een is. Tevens maken er enkele medewerkers van Verkerk Service Systemen deel van uit. Het Green Ambassadors Network houdt duurzaamheid on top of mind. Nico kon als Manager Building Automation uiteraard niet ontbreken in deze groep. Hij is binnen Verkerk verantwoordelijk voor automatiseringen in gebouwgebonden omgevingen die vaak een duurzaam karakter behelsen. In deze functie werkt hij ook mee aan de installaties en verduurzaming van het nieuwe bedrijfspand van Verkerk Service Systemen: ‘Als je echt circulair wil gaan werken, dan is het goed om duurzame ideeën van medewerkers serieus te nemen. Kom je regelmatig in een werkgroep bij elkaar, dan zorg je ervoor dat circulariteit in het DNA van je bedrijf terecht komt’.

Footprint berekenen
Circulariteit kun je op alle momenten in je bedrijfsproces toepassen. In sommige gevallen wordt hergebruik zelfs al in de aanbesteding geëist en moet bijvoorbeeld 80% van de materialen uit hergebruik komen. Niet altijd makkelijk maar wel een goede zaak.

Nico vertelt enthousiast over de footprint calculator waarmee Verkerk de CO2 uitstoot van een product of activiteit berekent. Dit helpt bijvoorbeeld om de vervoersstromen te vergroenen. ‘Gevoelsmatig weet je al dat tien verschillende pakketdiensten aan je deur niet heel milieuvriendelijk kan zijn. Wij gaan dan kijken of bezorgingen samengevoegd kunnen worden. Kan de verpakking kleiner, vervoeren we niet te veel lucht? Wat levert het op als je gaat veranderen? Dat zijn essentiële vragen die we onszelf stellen’.

Ook zijn er kansen voor het hergebruik van materialen. Dit jaar gaat Verkerk de afvalstromen nog beter sorteren. Printplaten worden gescheiden van de behuizing en ook accu’s en kabels krijgen een tweede leven. 

Continu verbeteren
Prachtige voorbeelden, maar het vergroenen van je bedrijfsprocessen is soms zoeken, vertelt Nico. Als je meer afval gaat scheiden, kan dit betekenen dat er meer transport nodig is. Waar ligt dan de balans? Wat is goed voor het milieu? Het is duidelijk dat voor Nico de puzzel niet ingewikkeld genoeg kan zijn.

Wat vindt hij er zo leuk aan? ‘Het is een continu verbeterproces en dat houdt de uitdaging levendig.’ Ook thuis was hij een ‘early adaptor’. Waar anderen nog koudwatervrees hadden voor (hybride) elektrisch rijden, is hij daar al 12 jaar geleden mee begonnen. Nico raadt bedrijven aan: ‘Kijk wat er wél kan. Zo zijn wij volledig gestopt met plastic verpakkingen in ons bedrijfsrestaurant. Soms zit het in kleine dingen.’

Breng het verbruik omlaag
Minder verbruiken betekent minder verlies van grondstoffen. Dat begint met het in kaart brengen van de huidige energieconsumptie. Van daar uit ga je kijken welke maatregelen je kan nemen waardoor de energiekraan zo goed als dicht kan, is Nico’s advies. Ook dát is circulair want wat je niet hoeft te gebruiken, gaat ook niet verloren.

‘Pak de schil van je gebouw eerst aan, want een duurzaam pand heeft minder energie nodig.’ Verkerk geeft zelf het goede voorbeeld. Twee kantoorgebouwen van Verkerk Service Systemen worden vanaf casco hernieuwd opgebouwd. Dat zijn in dit geval de schil van de kantoorpanden ‘kubus’ en ‘banaan’, die hun namen danken aan de gelijkenis met hun vorm. De aanleiding voor de vernieuwing is een brand in 2021, waar de schade gelukkig beperkt is gebleven. Materialen uit het oude pand zijn natuurlijk afgevoerd voor hergebruik.

Inspelen op de toekomst
Verkerk viert in 2023 het 100-jarig jubileum. Tegelijk laten we zien bezig te blijven met de toekomst. Het nieuwe pand van Verkerk Service Systemen krijgt het ambitieuze energielabel A++. Vanzelfsprekend komen er zonnepanelen op de nieuwe gebouwen en ook boven de parkeerplaatsen en milieustraat. Bevlogen vertelt Nico hoe het nieuwe kantoorgebouw straks aantoont wat er allemaal mogelijk is. ‘Slimme sensoren meten hoeveel ventilatie en verwarming via lucht nodig zijn.’

Verkerk heeft ook iets bedacht op sluipverbruik. ‘Monitoren en dockingsystemen in de slaapmodus verbruiken onnodig energie. Daarom gaat in het nieuwe kantoorgebouw straks buiten werktijd met één druk op de knop vrijwel alles uit. Zo is energiebesparing niet meer afhankelijk van het gedrag van individuele medewerkers’, aldus Nico.

Meer weten?
De deur staat altijd open voor ondernemers en andere geïnteresseerden die eens met onze collega Nico willen sparren over duurzaamheid en circulariteit. Uiteraard is iedereen ook welkom voor een rondleiding in ons nieuwe bedrijfspand! Nico is te bereiken via nico.bloem@verkerk.com

Bron: Dit artikel is gepubliceerd in de nieuwsbrief van Zwijndrecht Onderneemt.

Terug naar Nieuws