Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Dat is op zichzelf al zorgelijk, maar ook de gezondheid lijdt onder eenzaamheid. De kans op ziekte en stress wordt fors groter bij eenzaamheid. U weet als zorgaanbieder natuurlijk ook dat frequent contact met familie of een goed buren- en vriendennetwerk cruciaal is voor ouderen. Maar hoe organiseert u dat voor uw cliënten als bijvoorbeeld familie ver weg woont of vrienden weinig tijd hebben voor een bezoek? Slimme technologische oplossingen kunnen helpen tegen sociale vereenzaming. 

Bijna 50% van de 75+’ers voelt zich eenzaam
De geïndividualiseerde samenleving, het feit dat mensen ouder worden en langer zelfstandig thuis wonen. Het zijn ontwikkelingen die van grote invloed kunnen zijn op het welzijn van uw cliënten. Het is van groot belang dat familie, vrienden en buren betrokken zijn en blijven bij uw cliënten. Toch voelen veel ouderen zich erg eenzaam.

Enkele feiten en cijfers op een rij:

  • Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam
  • Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid: eenzame ouderen blijken 14% meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon
  • Zelf actief deelnemen aan laagdrempelige activiteiten, ook digitaal, kan eenzaamheid sterk terugdringen*

Eenzaamheid terugdringen met slimme toepassingen
Met slimme technische toepassingen kan eenzaamheid worden teruggedrongen. Contact maken, foto’s bekijken, spelletje spelen. Het kan allemaal via een speciale tablet, ingericht voor ouderen. Ook het gebruikersvriendelijke beeldbellen kan een laagdrempelige oplossing zijn om in contact te komen en blijven, ook als familie ver weg woont en vrienden weinig tijd hebben. Zo kunt u de kwalitatieve zorg blijven bieden die biedt, ondersteund door innovatieve oplossingen.